Хиперхидрозата е наследствено заболяванеАлуминиевите соли в дезодорантите се активизират през

...
 Хиперхидрозата е наследствено заболяванеАлуминиевите соли в дезодорантите се активизират през
Коментари Харесай

Не потта, а бактериите по кожата миришат

 
Хиперхидрозата е наследствено заболяване
Алуминиевите соли в дезодорантите се засилват през нощта

Изпотяването е значима функционалност на тялото - дружно с потта се отделят отрови и нездравословни субстанции. То е належащо за терморегулацията: в горещо време охлажда тялото, предотвратявайки прегряване. Самата пот няма миризма, бактериите, които се развъждат върху кожата, й придават неприятния аромат, който може да стане причина за комплекси и ниско самочувствие.

Заболявания на щитовидната жлеза, диабет, рак могат да причинят нараснало изпотяване. Има и наследствено заболяване, наречено хиперхидроза, което се демонстрира още в детството. При него нещата се вземат решение посредством блокиране на потните жлези и инжекции ботокс.

Наднормено тегло, тютюнопушене, алкохолизъм предизвикват нараснало изхвърляне на отрови, което също е причина за неприятната миризма на пот.

По време на пубертета настъпват хормонални промени. При момчетата се покачва производството на тестостерон, който е „ отговорен “ за несъразмерното изпотяване и мазната кожа. Проблемът изчезва, незабавно щом хормоналният декор се усъвършенства. Интензивното изпотяване е особено за дамите в разнообразни интервали от цикъла - по време на овулация и менструация. 

Случва се едната подмишница да се поти повече от другата. Понякога това се дължи на физическо натоварване, ориентирано към едната ръка. Ако това събитие е непрекъснато, повода може да е сърдечно заболяване, невралгия, дисфункция на щитовидната жлеза или съществуване на израстък.

Ако повода за изобилното изпотяване не е здравословен проблем, би трябвало деликатно да следите за хигиената, с цел да предотвратите размножаването на бактериите. Къпете се по-често. 

За да предпазите подмишниците си от изпотяване, носете необятни облекла от естествени материи. В синтетични рокли и блузи тялото няма да може да „ диша “ обикновено. Същото важи и за кройката на облеклата. Колкото по-стегнати са, толкоз повече ще се потите. Изберете тъмни цветове. Забелязали ли сте, че бедуините в пустинята постоянно носят черни облекла? 
Конвенционалните артикули, които се продават в магазините, не са в положение коренно да решат казуса с несъразмерното изпотяване. В този случай аптечните антиперспиранти ще оказват помощ. Те съдържат високи концентрации на алуминиеви соли, които блокират потните жлези. Само кожен лекар може да ги предложи.

Не нанасяйте антиперспиранти върху непочистена кожа - подмишниците ще продължат да се потят. Ефективността също понижава, когато прилагате един препарат върху различен. Ако би трябвало да употребявате още веднъж дезодорант, първо вземете душ или третирайте кожата с антибактериални почистващи кърпички и едвам по-късно използвайте антиперспирант.

Пръскайте се преди лягане. Тогава потните жлези са минимум дейни, което значи, че дейните съставки на дезодоранта проникват по-дълбоко в отделителните канали и остават там за по-дълго време. На алуминиевите соли е належащо време, с цел да подействат. До сутринта, когато се разсъните, те ще се засилват.

Избягвайте храни и питиета, които подтикват изпотяването. Те включват ястия с люти подправки, кафе, газирани и алкохолни питиета, които предизвикат обособяване на топлота и интензивно изпотяване (тялото се пробва да се охлади). 
В битката с нарасналото изпотяване не е належащо да ограничавате водата, надявайки се по този метод да намалите количеството пот. Ще постигнете освен противоположен резултат, само че и дехидратация.

Ако имате непотребни килограми, пробвайте се да се отървете от тях. Това ще понижи изпотяването, а и като цяло ще бъде от изгода за здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР